”Raholalaisuus on sitä että tullaan toimeen omillaan ja tullaan toimeen muiden kanssa” Lainaus on Raholan kaupunginosakirjasta joka julkaistiin jouluna 2004.

Tämän päivän Raholalaisuus voidaan pukea samoin sanoin, paljon hyvää on alueella historian aikana tapahtunut ja se ei olisi mahdollista ilman etteikä meitä olisi kuunnelta ja vastaavasti etteikö me olisi kuunneltu toisia. Viittaan tässä siihen että moni alueellinen ongelmakohta olisi jäänyt korjaamatta mikäli niihin ei olisi tartuttu ajoissa. Tuoreimpana asiana voidaan mainita että saimme tämän vuoden koulujen alkuun mennessä liikennevalot Nokiantielle turvaamaan lasten koulumatkaa Raholan kouluun. Emme toki olleet siinä asiassa yksin liikkeellä, mukana oli Raholan koulun vanhempainyhdistys, Raholan päiväkoti sekä muita alueen tahoja. Eli voidaan todeta, että joukkomölyäminen on yksittäistä huutelua parenpi keino. Lisäksi alueelle on rakennettu hidasteita, oltu mukana suunnittelemassa meluvallia Porinradan varteen, taisteltu postilaatikoista, bussilinjoista ja talvikunnossapidosta sekä paljon paljon muuta. Nämä kolme viimeistä asiaa puhutti monia muitakin yhdistyksiä ympari Tamperetta. Voidaan kuitenkin sanoa että tämän päivän Raholassa on aikas hyvä asua, asiat on kutakuinkin mallillaan. Silti pitää olla ajan hermolla ja ottaa asioihin kantaa heti tuorreltaan, vain siten voimme olla turvata jatkossakin rauhaisan ja hyvän ympäristön asumiseen ja harrastamiseen.

Aktiviteettejä olemme järjestämään asukkaille tasaisesti, perinteeksi on tullut jo monena vuotena järjestettävä kevättapahtuma joka ajoittuu touko- kesäkuun vaihteeseen. Tapahtumapaikkakin on vakiintunut, keskellä kaikkea, Metsäkylän ja Risuharjun välisessä puistikossa. Tapahtumassa alueen yritykset pääsee esittelemään tuotteitaan ja saapuu paikalle kauempaakin kukka- sekä jauhokauppiaita. Jo monena vuonna olemme saaneet nauttia maankuuluista muurinpohjaletuista joita alueen asukas tulee tilaisuuteen paistamaan. Lapsia ei toki tässäkään kohtaa unohdeta, on köydenvetoa, hevosratsastusta ja onpa paikalla vieraillut Miina ja Manukin lapsia laulattamassa. Ehkä kuitenkin erikoisin ja hienoin esitys oli keväällä 2007 jolloin viereisellä jalkapallokentällä pidettiin akility- näytös.

Raholan kaupungiosa on kuin mika tahansa muukin omakotialue Tampereen alueella. 1940-50 luvulla oli suurin kasvun paikka, tontteja kaavoitettiin ja rintamamiestaloja rakennettiin kilvan naapurin kanssa talkoohenkeä unohtamatta. 90- luvun loppupuolella kaavoitettiin lisää tontteja alueen länsilaitaan ja sinne nousikin muutamassa vuodessa iso kyläyhteisö. Tämä uusi alue koostuu muistakin kuin omakotitaloista, sulassa sovussa siellä on kytkettyjä omakotitaloja, rivitaloja sekä muutama kerrostalo. Tämän alueen omakotiasukkaat on kiitettävästi liittynyt yhdistykseemme ja on heillä siellä omakin puuharyhmä. Joka syksy he järjestävät oman syystapahtumansa jossa alueen asukkaat pääsevät tapaamaan toisiaan ja vaihtamaan kuulumisia. Sain itse kunnian osallistua heidän viime vuoden syysjuhlaansa ja tunnelma oli rento ja voinkin todeta että uudet Raholalaiset on hyvin löytäneet paikkansa tältä vanhalta asunalueelta.

Raholan omakotiyhdistys perustettiin 40 luvun loppupuolella, ja hyvin nopeasti hallitukselle tuli siihen maailman aikaan tärkeitä asioita käsiteltäväksi. Alueelta puuttui mm. matonpesupaikka jota silloinen hallitus rupesi alueelle puuhaamaan. Matonpesupaikka saatiinkin lopulta puhäjärvenrantaan.

Hakipa yhdistys tanssivuorojakin Raholan maankuululle tanssilavalle joka sijaitsi Piikahaan puistossa. Raholan onakotiyhdistyksen hallituksen pöytäkirjassa 31.1.1950 on maininta jossa haetaan tanssiiltavuoroja kesällä joka kuukauden ensimmäiseksi lauantaiksi ja sunnuntaiksi.

Yksi ehkä merkittävin tapahtuma Raholan kaupunginosan historiassa koettiin maaliskuussa 1956 kun Raholan koulu valmistui ja vasta virkaansa astunut Presidentti Urho Kekkonen Sylvi puolisoineen kävi vihkimässä rakennuksen käyttöön. Urho Kekkosen vierailu on jäänyt toistaiseksi ainoaksi valtion päämiehen vierailuksi Raholassa, mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

2000- luvun merkittävin tapahtuma pidettiin 10 joulukuuta 2004 jolloin Raholan Kaupunginosakirja ”Katajan ja kiven kansaa” julkistettiin näyttävin menoin Raholan koululla järjestetyssä juhlassa. Juhlakansaa oli saapunut joulun läheisyydestä huolimatta paikalle runsaasti ja tilaisuudesta tulikin ikimuistoinen. Kirjailija Tuija Lundelinin kirjoittama teos herätti suurta kiinnostusta ja sitä myytiin ennakkoon useita satoja kappaleita. Kirjan tekemiseen osallistui kymmeniä nykyisiä ja entisiä Raholalaisia tavalla tai toisella, kuka antoi haastatteluita ja kuka taas luovutti vanhoja valokuvia kirjaan tallennettavaksi. Silloisesta Raholan Omakotiyhdistyksen hallituksesta kirjaa oli tekemässä pitkäaikaiset jäsenet, Riitta Aallos ja Urho Ahvenlammi.

Vaikka tuossa alussa kerroinkin että meillä Raholassa on asiat tällä hetkellä hyvin mallillaan niin se ei tarkoita sitä että voisimme jäädä uinumaan Ruususen unta. Ajan hermolla on pysyttävä ja tartuttava toimeen asioiden sitä vaatiessa. Alueelle on muuttanut viime vuosina hyvin paljon uusia asukkaita, lapsiperheitä ja keski-ikäistä väestöä. Yhdistystoiminta vaatii aktiivista osallistumista ja aitoa kiinnostusta asunalueen asioista ja toivonkin että tulevaisuudessa saamme uusia innokkaita Raholalaisia mukaan yhdistystoimintaan, onhan tämän alueen hyvinvointi meidän kaikkien Raholalaisten etu.

Jani Kangasmäki

Advertisement